- Det kan være påklistra bart, eller bart på pinne. Eller din egen naturlige bart, sier Bente K. Bremseth.

Hun er én av de tre damene som står bak løpet. I fjor kastet de seg rundt og arrangerte det aller første barteløpet i Trondheim.

- Hvorfor ikke i bartebyen?

- Vi hadde jo sett at de har hatt barteløp i Oslo i flere år. Så vi lurte på hvorfor det var barteløp i Oslo, og ikke i bartebyen?

Dermed begynte de oraganiseringen av løpet bare fire uker i forveien.

- Vi er ganske impulsive og opptatt av trening og treningsglede, forklarer Bremseth.

Hun legger til at de gjør jobben helt gratis og i den velkjente dugnadsformen.

De ikke fikk alle nødvendige godkjenninger før ei uke før start i fjor, og dermed fikk de ikke markedsført løpet før ei uke i forkant. Likevel klarte de å samle rundt 100 deltagere. Dermed fikk de sendt rundt 13 000 kroner til Movemberfoundation.

Bente K. Bremseth (42), Thea Foss Bækkevold (38) og Ane K. Sandstad (28) er damene bak barteløpet. Foto: Fra barteløpet 2016

- Supereksotisk å springe i snø

Movemberfoundation er ei mulitinasjonal veldedighetsgruppe som samler penger og øker bevisstheten rundt menns helse, med et spesielt fokus på prostatakreft, testikkelkreft og mental helse. Kampanjen er nok best kjent for sin oppfordring til menn om å la barten gro i november-måned. Ifølge Bremseth fikk de gode tilbakemeldinger på initiativet fra Momveberfoundation i fjor.

- De synes jo det er supereksotisk at vi springer i snøen for dette formålet. Det er litt artig, sier hun til Trd.by om organisasjonen som først ble startet i Australia.

Det er allerede rundt 70 påmeldte til årets løp, som arrangeres førstkommende lørdag klokka 12.

- Vi håper vi klarer å få over 100 deltagere i år også. Jeg tror vi nærmer oss 18 000 kroner allerede, fra sponsorer. Men av den summen er det også noen kostnader som må dekkes.

Et lavterskelløp

Selve traséen går rundt Nidelva, og er omtrent fire kilometer langt. Det er også lagt opp til at det er mulig å løpe runden to ganger.

- Dette er et lavterskelløp og vi har ikke tidtaking. Det viktigste for oss er å få folk ut.

Bremseth var selv med da Rosa Sløyfe-løpet ble arrangert i Trondheim for første gang i oktober.

- Men vi ville lage et løp for menn også. Det er et utrolig bra tiltak, og fysisk aktivitet gir god helse og forebygger kreft. Så det viktigste er å bli med, selv om man velger å løpe eller å gå løypa.

For å illustrere at det er et lavterkseltilbud forteller hun at det i fjor var mange besteforeldre som gikk tur med barnebarna sine.

- Og løpets yngste deltager rullet vogna si selv over målstreken.

Helt til slutt vil hun legge til at det ikke er for sent å melde seg på på selve løpsdagen.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook